Τα γυαλιά ηλίου έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια για να γίνουν κάτι περισσότερο από ένα απλό αξεσουάρ μόδας. Διαδραμάτισαν επίσης σημαντικό ρόλο στον στρατό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η χρήση των γυαλιών ηλίου στον στρατό χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι πιλότοι φόρεσαν γυαλιά ηλίου για να μειώσουν το έντονο φως και να βελτιώσουν την όρασή τους κατά την πτήση.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι πιλότοι εκτέθηκαν σε έντονο ηλιακό φως και λάμψη όταν πετούσαν σε μεγάλα υψόμετρα. Αυτή η έκθεση προκάλεσε σοβαρή καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους, που δυσκόλευαν τους πιλότους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά. Για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, ο στρατός άρχισε να χορηγεί στους πιλότους γυαλιά ηλίου που είχαν πολωμένους φακούς. Αυτοί οι φακοί μείωσαν τη λάμψη και βελτίωσαν την ορατότητα, διευκολύνοντας τους πιλότους να πλοηγούνται και να εντοπίζουν εχθρικά αεροσκάφη.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο στρατός συνέχισε να αναπτύσσει και να βελτιώνει γυαλιά ηλίου για χρήση σε διαφορετικές καταστάσεις μάχης. Στον πόλεμο της Κορέας, για παράδειγμα, οι στρατιώτες έλαβαν γυαλιά ηλίου με κίτρινους φακούς. Αυτοί οι φακοί βελτίωσαν την αντίθεση και την αντίληψη του βάθους, καθιστώντας ευκολότερο για τους στρατιώτες να εντοπίσουν τα εχθρικά στρατεύματα στο πεδίο.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο στρατός ανέπτυξε γυαλιά ηλίου που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για τη μάχη στη ζούγκλα. Αυτά τα γυαλιά ηλίου είχαν φακούς με πράσινο χρώμα που φιλτράρουν το μπλε φως που αντανακλά στα φύλλα και σε άλλη βλάστηση. Αυτό επέτρεψε στους στρατιώτες να βλέπουν πιο καθαρά στο πυκνό περιβάλλον της ζούγκλας και τους έδωσε ένα πλεονέκτημα έναντι του εχθρού.